Opoczyńskie Forum Internetowe Strona Główna Opoczyńskie Forum Internetowe
www.forum.opocznianie.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkoła bez przemocy
Autor Wiadomość
Henryk 
Nowicjusz
kooperatysta

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   Szkoła bez przemocy

Jakie jest Wasze zdanie na temat przemocy w szkole. Czy taka przemoc istnieje faktycznie, czy jest to tylko wymysł mediów? Może ten problem w ogóle nie występuje w Opocznie?

Logan 
Interlokutor
+ Pani Hellsing +

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

Zależy, o jaką przemoc chodzi.
Jeśli o fizyczną, to (na szczęście, a może to tylko przypadek) ja się jeszcze nie spotkałam. Owszem, są jakieś małe spory wśród młodzieży czasem, ale rzadko kończy się to czymś więcej, niż wymianą zdań, przynajmniej w szkole. Można się jednak domyślić poważniejsze spory załatwia się poza nią.
Martwi mnie jednak coraz bardziej zauważalna przemoc psychiczna - czasem jak przejdę obok grupy gimnazjalistów, czy nawet uczniów szkoły podstawowej (!) to ręce opadają. Raczej trudno coś z tym zrobić, bo takie a nie inne odzywki są wynoszone z domu, podwórka i przenoszone do szkoły.
W moim LO (Jedynka) do tej pory się nie spotkałam z żadną z tych form, ale nie powinno to dziwić - w końcu do liceum chodzą już dorośli i odpowiedzialni ludzie ;)
A to, że media pokazują przemoc w szkole czasem za ostro, to naturalny zabieg. To, co możemy zobaczyć w szklanym ekranie jest przekoloryzowane na potrzeby mass-mediów, im bardziej kontrowersyjne, tym lepiej. Z jednej strony to niedobrze, bo poznajemy prawdę reportera, a nie obiektywną. Z drugiej jednak strony takie reportaże dają sporo do myślenia i niwelują tą przemoc - ludzie bardziej zwracają na to uwagę.
To bardzo dobry temat. Warto rozmawiać o przemocy w Opocznie i wyciągać wnioski z tej rozmowy. Pewnie, że w Opocznie jest przemoc w szkole, ale cicho wierzę, że można coś z tym zrobić.

"To small to matter,
But big enough to cut me into so many little pieces."

Gość, ładnie dziś wyglądasz ;]

RysiekzKlanu
Obserwator

Wysłany: Czw 24 Cze, 2010   

JA KIEDYŚ JAK CHODZIŁEM DO ZSS NR 1 MIALEM PROBLEM Z PRZEMOCĄ. JAK BYŁEM W WIEKU JAKOS 10 LAT TO JESZCZE SPORY SPĘD TAM BYŁ. CHYBA JESCZE 8 KLASY BYŁY I DUZO JAKIS STARSZYCH BYŁO. I PAMIĘTAM ŻE KIEDYŚ MI WYRWALI PORTFELIK JAK SZEDŁEM DO SKLEPIKU KRECIK W PODZIEMIACH I ZABRALI MI 6 ZŁOTYCH. 2 TAKICH ZE STARSZYCH KLAS. WIEC POSTANOWIŁEM WALCZYĆ Z PRZEMOCĄ I POWIEDZIAŁEM O WSZYSTKIM STARSZEMU BRATU. NA DRUGI DZIEŃ PRZYJECHAŁ PO MNIE I W AUCIE CZEKALISMY NA TYCH 2 MENELI. NO I JAK WYSZLI RUSZYLIŚMY Z BRATEM W ICH KIERUNKI. TAM JESZCZE COŚ SIE BUDOWAŁO I STAŁY TAKIE BUDKI DREWNIANE. I TAM ICH BRAT DORWAŁ. POWIEDZIAŁ IM O CO CHODZI I TAK IM W RYJ PRZYŁOŻYŁ ŻE MIELI POROŹCINANE WARGI I ŁUKI BRWIOWE. BRAT POWIEDZIAŁ ŻE JAK JESZCZE RAZ TO ZROBIĄ TO NOGI Z DUPY IM POWYRYWA A ŁBY POUKRĘCA. POZA TYM ZABRAŁ IM 10 ZL I DAŁ MI MÓWIĄC ZE 4 ZETA NAWIAZKI MI SIE NALEZY. I TAK JAKIEŚ 15 LAT TEMU RADZILISMY SOBIE Z PRZMOCA W SZKOLE. :) STARSZY BRAT BEZCENNY.

Odpowiedz do tematu